Home > Markten & Toepassingen > Voedings Industrie > Wijn

Pillow Plates voor uw stalen wijntanks

Omega Thermo Products heeft jarenlange ervaring in het produceren van Pillow Plates voor uw stalen wijntanks. Wij weten hoeveel liefde, passie en toewijding in het bereidingsproces van de wijn zit. Het koelen is daarbij een belangrijk onderdeel want dit bepaalt voor een groot gedeelte de smaak van de wijn. Door wijntanks met Omega Pillow Plates te bekleden wordt de wijn op de juiste temperatuur ingeweekt, gefermenteerd en gerijpt. Zo kan de wijnproducent zelf bepalen hoe hij zijn wijn in verschillende stadia gekoeld wil hebben.

Koud inweken met Pillow Plates

Nadat de druiven zorgvuldig zijn geplukt en geselecteerd, worden ze in een wijntank koel opgeslagen om de kleur- en fruitsmaken voorzichtig uit de schil te halen zonder bittere tannines te extraheren. Dit proces bepaalt voor een groot gedeelte de kleur en de smaak van de wijn. Omdat dit een belangrijk proces is, heeft u een consistent koelsysteem nodig. Door zorgvuldige warmteberekeningen te maken, kunt u met onze platen nauwkeurig bepalen hoe u uw wijn wilt koelen.

 

Wijnfermentatie

Tijdens het fermentatieproces, komt er door de vermenging van gist met suiker, ethanol en koolstofdioxide vrij. Deze stoffen genereren warmte die met een Pillow Plate beklede wijntank kan worden gereguleerd. Op deze wijze kan de wijnproducent zijn wijn op de juiste temperatuur laten fermenteren.
Bij witte wijnen wordt op deze wijze het aroma bewaard. Bij rode wijnen waar de fermentatietemperatuur hoger oploopt, wordt de diepe rode kleur van de wijn ontwikkeld en het tannine gehalte in de wijn bepaald.
Om een hoog restsuikerniveau in de wijn te behouden, moet de wijnproducent de temperatuur meestal snel laten dalen zodat de gistactiviteiten stoppen. Omega Pillow Plates zijn erg geschikt om het fermentatieproces te ondersteunen. De tanks kunnen worden gelijkmatig verwarmd of gekoeld en temperaturen kunnen makkelijk worden gereguleerd.
Bij het fermentatieproces komt bij het kristalliseren naast zwavel ook kalk vrij. Om te voorkomen dat de wanden van de tank verkalken, kunnen we ook ‘bright annealed’ platen lassen. Deze worden dan met gefolied aangeleverd, zodat u deze kunt verwijderen vlak voor gebruik.

 

Rijpen van wijnen

Waar vroeger alleen voor houten vaten werd gekozen om de wijn in te rijpen, is er tegenwoordig een grote toename van het rijpen van wijn in stalen wijntanks. Vaak worden stalen tanks gebruikt voor pittige witte wijnen zoals Pinot Gris, alhoewel ook veel rode wijnen worden gerijpt in stalen tanks. 80% van onze afnemers verwerkt rode wijn in stalen wijntanks.
Elk oppervlakte van de wijntank kan worden uitgevoerd met onze Pillow Plates en worden gekoeld met het koelmedium naar wens. De binnenzijde van de tank wordt niet aangetast door het laserlassen van de plaat. De Pillow Plates worden eventueel met folie geleverd.

REPRESENTATIEVE WIJNTANKS

Bij veel wijnproducenten worden rondleidingen en proeverijen georganiseerd. Om de wijnkelder zo aantrekkelijk mogelijk in te richten, kiest men daarom vaak voor mooie wijntanks. Omega Pillow Plates kunnen glanzend, gepolijst worden geleverd. Eventueel lassen we ook figuren uit de plaat, bijvoorbeeld het embleem van de wijnproducent.

MEER
INFORMATIE